Híreink

Villamos biztonsági felülvizsgálat változása az OTSZ 5.2-vel

2022.06.16

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet június 13-án hatályba lépő módosításával (OTSZ 5.2) a kisfeszültségű erősáramú villamos berendezések időszakos tűzvédelmi felülvizsgálata résznél, a 277. § (1) bekezdéséből kikerül „ha jogszabály másként nem rendelkezik” szövegrész. 

Tovább olvasom

Nem ütközik az Alaptörvénybe a munkavállalók kötelező oltása

2022.02.25

Nem ütközik az Alaptörvénybe a munkavállalók kötelező oltása

Az Alkotmánybíróság visszautasította a munkahelyek koronavírus elleni védelméről szóló 598/2021. (X. 28.) Korm. rendelet alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panaszokat, mert a kifogásolt jogszabályi rendelkezés nem közvetlenül hatályosul, hanem a munkáltatónak a munkaügyi bíróságon megtámadható intézkedése révén.

Tovább olvasom

Rendkívüli adó-visszatérítés a gyermekes családoknak!

2021.10.06

Minden családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés. A 2021. évi alábbi tevékenységekből származó adó jár vissza:

  • az önálló és a nem önálló tevékenység, valamint az egyéb jövedelem adója,
  • az ekhó kétharmada,
  • a katások utáni tételes adó negyede

legfeljebb a 2020 december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalmáig.

Tovább olvasom

Az őstermelőknél és az egyéni vállalkozóknál elhalasztotta a tagdíj megállapítását és befizetését a a NAK!

2021.04.23

A gazdálkodó szervezeteknek 2021. június 15-ig kell befizetni a kamarai tagdíjat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Elnökségének döntése értelmében a 2021. évi tagdíj-megállapítás két ütemben zajlik. Az árbevétel alapú tagdíjat fizető tagok közül az év első felében (2021. május 1. és június 15. között) a gazdálkodó szervezetek, az év második felében (várhatóan ősszel) pedig az őstermelők és egyéni vállalkozók tagdíj-megállapítására kerül majd sor.

Tovább olvasom

A Felnőttképzési törvény várható módosításai

2020.11.23

parlament.hu weboldalon megjelent a szankciótörvény változása kapcsán a T-13669-es iromány, ami a Felnőttképzési törvény (még nem elfogadott) módosítását is tartalmazza. A legfőbb változás a belső képzéseket érinti: úgy néz ki, hogy nem lesz bejelentés köteles a 6 óra és alatti belső képzés, illetve a munkavédelmi törvény által előírt belső képzések sem.

Tovább olvasom

Munkahelyi baleset - ami a foglalkoztatónak is fáj

2019.11.04

A munkavállalót a kiküldetés során megcsípi egy kullancs. Rakodás közben meghúzódik a háta. Munkavégzés közben leég a napon. Az esetek közös jellemzője, hogy azok mindegyike munkahelyi balesetnek számít. Márpedig, ha a munkáltató ezekre nem figyel oda, komoly hátrány érheti. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalója.

Tovább olvasom

ŐSTERMELŐK IGAZOLVÁNYA

2019.02.04

Az őstermelők 2019. március 20-ig érvényesíthetik igazolványukat annak érdekében, hogy őstermelői jogviszonyuk folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák.

Tovább olvasom

Januári NAV ellenőrzések

2019.01.03

A Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóság szakemberei kiemelten ellenőrzik 2019 januárjában a fodrászati, szépségápolási és egészségmegőrző vállalkozásokat. 

Tovább olvasom

Tudnivalók a nyári diákmunkáról - 2017.

2017.05.30
A nyári szünidőben sok középiskolai diák, egyetemi, főiskolai hallgató vállal rövidebbhosszabb ideig munkát annak érdekében, hogy a nyaraláshoz – nem ritkán a tanulmányok folytatásához – szükséges anyagiakat megszerezze.

 

Tovább olvasom

Legionella kockázatértékelési kötelezettség

2017.04.25
A legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról szóló 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet 2016. február 4-én lépett hatályba. A rendelet hatálya kiterjed a legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közeget, létesítményt üzemeltetőkre, tulajdonosokra.
Tovább olvasom

Nyugtaadás vásárokon, fesztiválokon

2016.08.26

Nyáron sok kiskereskedő és vendéglátó kitelepül a vásárokra, fesztiválokra.

Ilyenkor is kell nyugtát adniuk a vásárlóknak, de online pénztárgépet csak üzlethelyiségben és mozgóboltban kell használni.

Tovább olvasom

Így adózunk 2017-ben

2016.05.31

Így adózunk 2017-ben

 

A fürjtojás áfája is csökken 2017-től, ám a libazsír és a libamáj után 27 százalékot kell felszámolni.

Az internet áfacsökkentése vonatkozik a mobilnetre, de lesz szigorítás is, ami megnehezíti majd a vállalkozások életét.

Tovább olvasom

Kaphat-e Nemzetközi fuvarozó is belföldi napidíjat? Jár-e a furgonosoknak napidíj?

2016.03.29

Január elsejétől a belföldi árufuvarozásban dolgozó gépkocsivezetők és kísérők napi 3 ezer forintos adómentes költségtérítést, napidíjat kaphatnak. Az erre vonatkozó jogszabály szövege azonban több kérdést is felvet: vajon a belföldön közlekedő nemzetközi fuvarozók is kaphatnak-e napidíjat, s jár-e ez a térítés a 3,5 tonna alatti kisteherautók vezetőinek? 

Tovább olvasom

A gépjárműjavításban és az edzőtermekben is online kassza lesz!

2016.03.23

 

"Idén szeptember 30-tól, és 2017. január 1-től két lépcsőben kiterjesztjük az online kasszák használatát"- mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy sajtótájékoztatón.

Varga elmondta, hogy a Kereskedelmi- és Iparkamarával közösen nézték meg azt, hogy mik a feketegazdaság által leginkább fertőzött területek, és ez alapján döntötték el, hogy mely területekre terjesztik ki az online kassza használatát.

Tovább olvasom

Bérjellegű Támogatás igényelhető Pest megyében!

2016.03.03

Bérjellegű támogatás igényelhető Pest megyében!

Tisztelt Munkáltató!

Az Ifjúsági Garancia Rendszer bevezetésével hazánk is vállalta, hogy a 25 év alatti fiataloknak a munka illetve tanulás világába történő be- vagy visszajutásához konkrét lehetőség felajánlását garantálja, meghatározott időtartamon belül. A mellékelt tájékoztató röviden összefoglalja az ,,Ifjúsági Garancia a Közép-magyarországi régióban" című munkaerő-piac program igényelhető bérjellegű támogatási lehetőségeit.

Tovább olvasom

Fellélegezhetnek a civil szervezetek és a Kft.-k

2016.02.29

Fellélegezhetnek a civil szervezetek és a Kft.-k

2016. február 26-án került benyújtásra a Parlament elé az a T/9379 számú törvényjavaslat, mely az új Ptk. hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezésekről szóló törvény (2013. évi CLXXVII. törvény Ptké.) módosításával további egy év felkészülési időt biztosít az új Ptk. hatálybalépésekor már bejegyzett egyesületek és alapítványok, valamint a 3 millió forintnál alacsonyabb mértékű jegyzett tőkével rendelkező Kft.-k számára az új Ptk. szabályainak való megfelelésre.

Tovább olvasom

Változások a tűzvédelmi bírságnál

2016.01.05

Módosult a tűzvédelmi bírságról szóló 259/2011. (XII. 7.) kormányrendelet. Január 1-jétől változott, mely tűzvédelmi szabálytalanságok esetén kötelező a tűzvédelmi bírság kiszabása

Tovább olvasom

Érik a szőlő, hajlik az EKÁER

2015.09.16

Érik a szőlő, hajlik az EKÁER

 

Néhány nappal ezelőtt ismét változott az EKÁER-rendelet. Ahhoz, hogy a változás pontos tartalmát megértsük, a Vámtarifára és némi mezőgazdasági és vegyipari ismeretre van szükségünk.

Tovább olvasom

Változik a bortörvény

2015.08.10

Változik a bortörvény

 

A szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló törvény módosítása augusztustól lehetővé teszi a nem művelt borszőlő ültetvény kivágását, illetve a művelést elmulasztó megbírságolását is, a bortörvény módosítása pedig a borhamisítót szankcionálja.

Tovább olvasom

A traktoros után is jár a szochó-kedvezmény

2015.06.25

A Magyar Közlöny 77. számában megjelent 2015. évi LXI. törvény bővítette a szociális hozzájárulási adóból igénybe vehető kedvezmények körét, így a mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatottak után is érvényesíthető lesz az adóelőny 2015. július 1-jétől! 

Tovább olvasom

Hol kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatni?

2015.05.18

Immár kötelező tűzvédelmi szakembert foglalkoztatniuk többi között az iskoláknak, óvodáknak, idősotthonoknak, szállodáknak, irodaházaknak, illetve ipari és mezőgazdasági tevékenységet végző, több mint 100 főt foglalkoztató cégeknek a 9/2015. (III. 25.) Belügyminisztériumi rendelet értelmében.

Tovább olvasom

Meghívó - EcoFórum Monoron a KultPincében

2015.02.18

Az EcoFact Könyvelőiroda ingyenes, nyitott rendezvénye cégvezetők, vállalkozók számára március 20-án.

Újabb rendezvényünk célja, hogy a Munkaügyi Központ által nyújtott támogatásokról tájékoztatást nyújtsunk.

Továbbá a mezőgazdaságban kulcsfontosságú változásokról és lehetőségekről felvilágosítást adjunk.

Tovább olvasom

EcoFórum Képekkel

2015.01.30

 

Január 29-én lezajlott a második EcoFórumunk. Monoron a KultPincében cégvezetők, vállalkozók vettek részt ingyenes tájékoztató eseményünkön, melynek középpontjában az EKÁER rendszer bevezetésével kapcsolatos információk és teendők megbeszélése, értelmezése volt.

Tovább olvasom

Meghívó - EcoFórum Monoron a KultPincében

2015.01.09

Az EcoFact Könyvelőiroda ingyenes, nyitott rendezvénye cégvezetők, vállalkozók számára január 29-én.

Fő témánk az EKÁER rendszer bevezetésével kapcsolatos információk és teendők megbeszélése.

Milyen szükséges lépéseket kell megtennünk, hogy a szabályoknak megfeleljünk?

 
Tovább olvasom

Minimálbér, garantált bérminimum: itt van a 2015-ös összeg!

2014.12.30

Jövőre 105 ezer forint lesz a minimálbér, és 122 ezer forint a garantált bérminimum összege, a vállalkozási szférának ajánlott béremelés mértéke pedig 3-4 százalék.

A jövő évi bérmegállapodást a kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter írta alá a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek vezetőivel hétfőn.

Tovább olvasom

Megjelent az új OTSZ!

2014.12.08

Megjelent a belügyminiszter 54/2014. (XII. 5.) BM rendelete az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról. Az új rendelet a kihirdetését követő 90. napon lép hatályba (2015.03.05.).

Tovább olvasom

Mire figyeljünk a számlázó programok bejelentésénél?

2014.10.06

Közeledik november 15-e, a számlázó programok bejelentésének a legtöbb adózót érintő határideje. Bár a bejelentés szabályai első látásra talán egyszerűnek tűnnek, mégis a gyakorlati életben felmerülő esetek több kérdést is felvetnek, melyekre érdemes figyelemmel lenni majd a nyomtatvány kitöltése során. A BDO Magyarország írásban a számlázó programok bejelentésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglalja össze.

Tovább olvasom

I. Ecofórum képekkel

2014.09.27

Szeptember 26-án lezajlott első - hagyományteremtő szándékkal megrendezett - Ecofórumunk.  Monoron a KultPincében mintegy negyven érdeklődő cégvezető, vállalkozó vett részt ingyenes tájékoztató eseményünkön, melynek témái: a Ptk. aktuális változásai, ezen változások a számvitel tükrében, illetve a várható gazdaságfejlesztési pályázatok nyújtotta lehetőségek voltak. 

 

Tovább olvasom

Mit vizsgálnak az ellenőrök?

2014.09.01

Vállalkozni nem könnyű és a számtalan engedély és dokumentáció beszerzése nem is teszi egyszerűbbé a cég működését. A Piac és Profit összeszedte, kik ellenőrizhetnek és miket vizsgálhatnak egy kereskedelmi egységnél.

Tovább olvasom

EcoFórum Monoron, a KultPincében

2014.08.28

Az EcoFact Könyvelőiroda ingyenes, nyitott rendezvénye cégvezetők, vállalkozók számára szeptember 26-án.

 

Hogyan készüljünk a Ptk. változásaira, mennyiben befolyásolják a változások cégünk életét? Milyen szükséges lépéseket kell megtegyünk, hogy a szabályoknak megfeleljünk? Van-e lehetőségünk a fejlődésre? Támogatják-e fejlesztési szándékainkat?

Tovább olvasom

Devizahitel: a levonás megszüntetését külön kérni kell

2014.08.18

Sok devizahitelest érint, hogy a tartozásukat a fizetésükből tiltatja le a bank vagy a végrehajtó.

A több mint két hete életbe lépett devizahiteles törvény lehetőséget ad ezeknek a letiltásoknak a felfüggesztésére, azonban ez nem automatikus, azt kérni kell - figyelmeztet a Kossuth Rádiónak nyilatkozó Császti Ferenc, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara alelnöke.

Tovább olvasom

Pénztárgépek: újabb kör a bevezetésben?

2014.08.18

A NAV és az NGM közleménye alapján a vállalkozások 2014. augusztus 31-ét követően már csak online pénztárgépet használhatnak. Az online pénztárgép-rendelés céljából létrehozott eBEV-felületen keresztül pedig 2014. augusztus 15-től már nem lesz lehetőség új rendelést leadni.

Tovább olvasom

Így kell a nyaraló kiadása után adózni

2014.07.22

A szálláshely-szolgáltatói tevékenység olyan adóköteles tevékenység, amely kizárólag adószám birtokában folytatható és a szolgáltatást végző személy az általános forgalmi adó (áfa) alanyává válik - írja az RSM DTM blogja.

 

Tovább olvasom

Sokaknak kell élelmiszerlánc-felügyeleti díjat fizetni

2014.07.22

A felügyeleti díjat két egyenlő részletben kell befizetni július 31-ig és a következő év január 31-ig. Ha vállalkozó/magánszemély bevallási illetve befizetési kötelezettségét elmulasztja, vagy késedelmesen teljesíti, a hatóság jogosult mulasztási bírság, valamint késedelmi pótlék kiszabására.

Tovább olvasom

Érdemes figyelni, újra változnak az adószabályok

2014.07.22

Ismét módosul az általános forgalmi adóról szóló törvény.

A módosítás két nagy témakört érint: egyrészt az elektronikus úton nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatos teljesítési hely szabályait, másrészt a fordított adózásra vonatkozó rendelkezéseket. Emellett új számlázási rendelet lépett hatályba.

Tovább olvasom

Így rendezik át az agrártámogatásokat

2014.07.22

1200 hektáros birtokméret felett száz százalékban elvonja a kormány a mezőgazdasági vállalkozások területalapú támogatásait (SAPS) - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. 1037 és 1200 hektár között 5 százalékot vonnak el. Az így felszabaduló forrásokat az állattartók támogatására fordítják. A miniszter szavaiból kitűnt, hogy a nagyüzemektől évi 20 milliárdot vesznek el, és helyezik át az állattartáshoz – írja az agrárszektor.hu

Tovább olvasom

53,3 millió forint kamarai hozzájárulást hajtott be a NAV

2014.07.22

Június végén 68,4 millió forint elmaradt kamarai hozzájárulás behajtására 6349 behajtási eljárás volt folyamatban; a 2013-ban behajtott összeggel együtt 2014. június végéig összesen 53,3 millió forintot hajtott be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezen a jogcímen az érintett adózóktól. 

 

Tovább olvasom

Hamarosan vallanak a katás vállalkozók

2014.04.16

Számos kérdést és bonyodalmat vet fel a 13KATA nevű nyomtatvány kitöltése. A törvényi háttér elemzésével, a kitöltés folyamatának leírásával és praktikus tanácsokkal segítünk a február 25-ig kitöltendő nyomtatvány...

Tovább olvasom