Így adózunk 2017-ben

 

A fürjtojás áfája is csökken 2017-től, ám a libazsír és a libamáj után 27 százalékot kell felszámolni.

Az internet áfacsökkentése vonatkozik a mobilnetre, de lesz szigorítás is, ami megnehezíti majd a vállalkozások életét.

A pizzafutár jövőre is 27 százalékos áfával hozza a renedelést.

Azt már bejelentette a kormány, hogy csak a friss tej áfáját mérsékli, vagyis az UHT- és ESL-tejek -nagyjából dobozosak- ára változatlan marad január 1-je után is. Az viszont csak a részletek átnézése után derült ki, hogy nem minden baromfitermékre vonatkozik az áfacsökkentés sem: a libamáj és a libazsír vámtarifaszáma ugyanis már nem esik bele a tervezetben szereplő áfacsökentett körbe. Ellentétben a nem éppen mindennapi fogyasztási cikknek számító fürjtojáséval, ugyanis a jogszabály tervezet nemcsak a tyúk-, hanem az összes madártojás forgalmi adóját is 5 százalékra mérsékelné.

Ennél is érdekesebb az éttermi szolgáltatások terhének csökkentése: itt kizárólag az étteremben készített és ott felszolgált ételek (és italok) tartoznának a kedvezményezett körbe. Ráadásul erős, törvénybe foglalt ígéret, hogy a jövő évi kisebb lépést követi 2018-tól a nagyobb, vagyis az 5 százalékos teher bevezetése.

Csakhogy miután az ételek házhoz szállítása teljesen más szolgáltatásnak minősül, a pizzafutároktól átvett termékek vagy a naponta kiszállított ebédek áfája sem csökken jövőre. Sőt: kimaradnak a kedvezményből a munkahelyi étkezdék és a menzák is: az iskolások étkezése nem lesz olcsóbb jövőre, hiszen számukra teljesen más jegyzákszámon kell szolgáltatni. A kedvezmény részesei lesznek viszont a vasúti büfékocsik és a gyorséttermek is. Van azonban jó hír is: az internet áfájának csökkentése vonatkozik majd a mobilinternetes szolgáltatásra is, miután ezt is belevették a körbe. 

Apróságnak tűnik, de jelentős adminisztrációkönnyítés minden családosnak, hogy nem kell a családi adókedvezmény érvényesítéséhez a gyermek másik szülőjének aláírásán túl a másik munkáltató láttamozását is megszerezni, valamint nem lesz szükség ugyanazt az adókedvezmény-papírt külön-külön kitölteni a magzat és a megszületett gyermek után is. Ezenkívül jön a lakbértámogatás mint cafetériaelem, és a munkába járást is gálánsabban támogathatja majd a munkáltató, mint eddig.

Bőven emelkednek a vállalkozói kedvezmények is, jól járnak azok a foglalkozatók, amelyek figyelnek a munkavállalókra: a lakbértámogatásra, a munkásszállóra, illetve a céges ovira és bölcsire fordított összegek is kedvezményt jelentenek majd. Eltörlik a kis- és középvállalkozói kedvezmények értékhatárait: a beruházások után 30 milliósnál nagyobb adóalap-kedvezmény is érvényesíthető, a kis és középvállalkozások a számított adó 70 százalékáig vehetik igénybe a kametkedvezményüket.

Lesz azonban szigorítás is, ami megnehezíti majd a vállakozások életét. Eddig az egymilliónál nagyobb áfatartalmú számlákról kellett részletes adatokat adni az adóhatóságnak, ez a határösszeg azonban jövőre százezer forintra csökken, ami 27 százalékos áfával számolva bruttó 470 ezer forintos számlaértéket jelent.