Lakáscsere: kedvezőbb illetékszabályok jöhetnek

Lakáscsere: kedvezőbb illetékszabályok jöhetnek

Lakásvásárláskor számos olyan kiadás jelentkezhet, amely a lakás vételára mellett komolyan megterheli a pénztárcánkat. Ilyen lehet a megszerzett ingatlan utáni illeték is.

Amennyiben nem részesülünk illetékkedvezményben vagy mentességben, akkor a lakás vásárlójának kell megfizetnie az illetéket a lakás terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után. A kiszabott illeték mértékéről az adóhatóság által kibocsátott határozatból értesülünk. Annak érdekében, hogy fel tudjunk készülni a várható kiadásra, érdemes előzetes kalkulációt végeznünk a várható illeték mértékére vonatkozóan. A lakásvásárlástól az illetékfizetésre való felszólításig akár 5-6 hónap is eltelhet. Az adásvételi szerződésben szereplő forgalmi érték alapulvételével kalkulált összeg nem változik, ha a lakásunk bejelentett forgalmi értékét az illetékhivatal elfogadja.

Az illeték mértéke a megvásárolt lakásforgalmi értékének 4 százaléka, de legfeljebb 200 millió forint lakásonként. Például ha egy 20 millió forint forgalmi értékű lakást vásárolunk, akkor az ez után fizetendő illeték alapesetben 800 ezer forint. Abban az esetben, ha a megszerzett lakáson haszonélvezeti jog van, akkor annak forgalmi értéke mérséklődik. Ennek mértéke a haszonélvező életkorától is függ. Általában hozzátartozók közötti ingatlan-adásvétel esetében kerül sor haszonélvezeti jog alapítására a szülő, nagyszülő javára.

Ha a lakásvásárláshoz a jelenlegi lakásunk értékesítése is társul, még kedvezőbb lehet az illeték mértéke. A lakáscserére vonatkozó szabályok érvényesek egyrészt az ún. cserepótló vételkor, amikor valaki új lakást vásárol, és korábbi lakását az vásárlást megelőző, vagy azt követő egy éven belül eladja. Másrészt az esetben is, amikor a tulajdonosok ingatlanjaikat egymás között cserélik el.

Tovább a cikkre