1000-1500 munkáltatót ellenőriznek a következő hetekben, egészen június végéig egy építőipari célvizsgálat keretében, a járási hivatalok kormánytisztviselői.

Mivel a munkabaleseti statisztikák szerint az építőiparban történik a legtöbb halálos munkahelyi baleset, az ellenőrzés célja ezek megelőzése. Az NGM tájékoztatása szerint rá akarják irányítani a figyelmet az ágazat legsúlyosabb veszélyforrásaira.

Az NGM hangsúlyozta, hogy munkavédelmi szabálytalanság esetén a jogszabályok alapján eljárás indul, amely során a munkáltató számára előírják a szabálytalanságok megszüntetését, illetve munkavédelmi és közigazgatási bírságot szabhatnak ki. 

A hivatal célja a megelőzés, és hogy kialakuljon az önkéntes jogkövető magatartás. Az ellenőrizendő munkáltatók körét a megyében zajló építőipari kivitelezések mennyisége, készültségi foka, az egyidejűleg alkalmazott munkavállalói létszám és a várható veszélyeztetés mértéke határozhatja meg.

A munkavédelmi főosztály 11 oldalas dokumentumban, több mint száz pontban foglalja össze a vizsgálandó szempontokat, letöltése: itt!

 

Forrás: Magyar Idők