"Idén szeptember 30-tól, és 2017. január 1-től két lépcsőben kiterjesztjük az online kasszák használatát"- mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy sajtótájékoztatón.

Varga elmondta, hogy a Kereskedelmi- és Iparkamarával közösen nézték meg azt, hogy mik a feketegazdaság által leginkább fertőzött területek, és ez alapján döntötték el, hogy mely területekre terjesztik ki az online kassza használatát.

 

 

Ez alapján 2016. szeptember 30-tól a 

- Gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet, a motorkerékpár-alkatrész kereskedelmet és javítást végzőknek

- Ruházati tisztító szolgáltatást végzőknek

- Plasztikai sebészeteknek

- Szórakozóhelyeknek

- És az Edzőtermeknek

kell bevezetni az online kasszát.

 2017. január elsejétől pedig a pénzváltókra terjesztik ki a kasszákat.

30 ezer új helyre számítanak

"Úgy gondoljuk, hogy elegendő időt adunk arra, hogy a cégek felkészüljenek az átállásra"- mondta Varga, aki arról is beszélt, hogy a szerdai kormányülésen mérlegelni fogják, hogy támogatást kapjanek-e azok, akiknek most be kell vezetnie az elektronikus kasszát. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy a mostani kiterjesztés azért más, mint a korábi bevezetés - amikor a cégek 50 ezres támogatást kaptak- mert mostanra már verseny van az online kasszák gyártói között.

Varga elmondta, 30 ezer új olyan helyre számítanak, amin keresztül az adóhatóság rá fog látni ezeknek az iparágaknak a működésére.

Azt pontosan nem tudta megmondani, hogy mekkora pluszbevételre számítanak a kasszák kiterjesztéséből, de azt mondta, akár több tízmilliárdos bevételt is el tudnak képzelni.